Verlichting bepaalt de sfeer in huis

Bij nieuwbouwwoningen wordt er veel rekening gehouden met de behoefte aan daglicht. Grote ramen, vide of patio’s dragen hieraan toe, net als de oriëntatie van de kamers. Daarnaast dienen wij extra aandacht te besteden aan een lichtstudie en het opstellen van een lichtplan.  Door onze samenwerking met verschillende merken en leveranciers kunnen wij steeds de beste oplossingen aanbieden binnen elk budget.

nieuwbouwverlichting

Welke verlichting kies ik het beste voor mijn woning?

Woonkamer

In de woonkamer brengt u de meeste tijd door, het is als het ware de ziel van uw huis. Hier is het dus belangrijk om een goede harmonie te vinden tussen de verschillende soorten verlichting, naargelang uw smaak. Het beste combineert u basis-, sfeer- en accentverlichting. Let wel op dat u niet overdrijft met accentverlichting.

Boven de eettafel kan u een luster of kabelsysteem met halogeenspots voorzien. Dit is naast basisverlichting, ook direct een sfeerbrenger in uw woonkamer. Boven de zit-/tv-hoek voorziet u het best geen directe verlichting. Dimmers zijn hier interessant, want u kan hiermee de lichtsterkte aanpassen naargelang uw behoeften. Daarnaast bestaan er tegenwoordig tv’s met ingebouwde verlichting of kan u zelf een LED-strip achter uw tv plakken.

Als accentverlichting kan u halogeenspots richten naar een schilderij, mooie kast of andere elementen die u wilt benadrukken in uw woning. Staande lampen of wandarmaturen belichten sfeervol uw muren en plafond.

Keuken

In de keuken voorziet u werkplekverlichting met de juiste kleurweergave. Hiermee bedoelen wij dat u het best belangrijke plaatsen, zoals het aanrecht, de spoelbak, het fornuis en de koelkast, goed verlicht. Met behulp van onderbouwverlichting onder de bovenkastjes, kan u uw aanrecht goed verlichten. Deze onderbouwverlichting voorziet u het best op het uiteinde van de wandkast. Dit zorgt ervoor dat de lichtsterkte in het midden van uw werkblad het hoogst is. Het is dus belangrijk om goede verlichting te voorzien op de plaatsen waar je het nodig hebt op dat moment.

Bureau

In de bureau voorziet u basisverlichting, zodat deze ruimte goed verlicht is. Daarnaast voorziet u het best ook een bureaulamp, rechts voor linkshandigen en links voor rechtshandigen. Let op dat uw bureaulamp geen te sterk licht produceert, dit om felle contrasten te voorkomen.

Badkamer

De badkamer is een plek waar u ’s morgens helder licht wilt, om uw contactlenzen aan te doen, te scheren of op te maken. Daarnaast wilt u ’s avonds sfeerverlichting, zodat u ontspannend een bad kan nemen. Hou hier wel rekening mee, hoe meer sfeerverlichting, hoe duurder het kan uitvallen. Als algemene verlichting voorziet u een plafonnière met de juiste kleurweergave. Aan de spiegel voorziet u het best twee zachte lampen (evt. achter troebel glas) op ooghoogte, dus aan weerszijden van de spiegel.

Hou in de badkamer zeker rekening met de veiligheidsvoorschriften van AREI. Zo voorziet u speciale badkamerverlichting bestand tegen een vochtige omgeving en plaatst u zeker geen verlichting kort bij het bad.

Kinderkamer

Voor de kinderkamer voorziet u het beste kleurrijke en inspirerende ontwerpen met zacht licht. Dit wordt door jonge kinderen als prettig ervaren en u verstoort hun slaappatroon hierdoor niet.

Hal- en trappenhal

In de hal plaatst u de lichtschakelaars op een gemakkelijk bereikbare plaats. U zorgt hier voor een goede algemene verlichting waarbij u elke doorgang en trede goed verlicht. Het best voorziet u gesloten armatuur of wandlampen hoog genoeg, zodat deze uw zicht niet belemmeren tijdens het afdalen van de trap. Daarnaast is voetverlichting ook zeer interessant in uw trappenhal om ’s nachts veilig de trap af te dalen.

Kelder

In de kelder plaatst u het best een schakelaar bovenaan uw kelderdeur en onder in de kelder. Daarnaast verlicht u uw keldertrap van boven tot onder. In uw kelder bevestigt u het best tl-lampen aan het plafond, evenwijdig met uw rekken.

Garage

In de garage kiest u voor twee tl-lampen evenwijdig met uw wagen. U zorgt het best voor een goede spreiding van uw tl-lampen, op deze manier heeft u geen donkere ruimtes langs uw auto en is heel uw garage goed verlicht.

Wat zijn de meest voorkomende fouten gemaakt bij verlichting in huis?

Verlichting creeërt sfeer in uw woning, volgens decomagazine housebeautiful.com zijn dit de meest voorkomende fouten gemaakt bij verlichting in huis.

Lichtschakelaars op de verkeerde plaatsen voorzien

Lichtschakelaars kan u het best plaatsen op ongeveer 1m10 – 1m20 vanaf de vloerpas en ongeveer 10 cm van de deuropening. Daarnaast kan u het best meerdere lichtschakelaars voor één lichtpunt voorzien in ruimtes met meerdere in- en uitgangen, hier is een logische opbouw wel noodzakelijk. Tegenwoordig wordt er erg veel gewerkt met sensorlampen, dit zijn verlichtingsarmaturen waar een bewegingssensor zit ingebouwd. Zo wordt de verlichting automatisch ingeschakeld als u de ruimte betreedt en wordt deze na een ingestelde tijd weer uitgeschakeld.

Op slechts één verlichtingstype vertrouwen

Voorzie de woonkamer nooit van slechts 1 verlichtingsbron, maar kies voor zowel plafondverlichting gecombineerd sfeerverlichting, bv. wandverlichting of een staande lamp. Op deze manier breng je meer sfeer en gezelligheid in uw woonkamer en kan u uw verlichting aanpassen aan uw wensen en behoeftes. Zo kan u uw wandverlichting aandoen tijdens het kijken van een film. Leest u ’s avonds liever een boek, terwijl anderen televisie kijken? Zorg dan voor een richtbare staande lamp bij uw leesplekje in de zetel. Zo heeft u voldoende leeslicht, zonder dat het de anderen stoort.

Slechts één lichtpunt voorzien in de badkamer

Meestal wordt er op de badkamer maar één lichtpunt centraal in de ruimte voorzien, aangevuld met direct licht boven de spiegel. Het is echter beter om te kiezen voor meerdere dimbare lichtpunten, die de volledige ruimte verlichten. Zo is uw badkamer ’s morgens helder verlicht en kan u ’s avonds genieten van een heerlijk bad in een zacht verlichte badkamer. Daarnaast voorziet u het best verlichting aan weerszijden van de spiegel of op ooghoogte voor een beter zicht in de spiegel.

Geen verlichting voorzien bij de kleerkast

Uw dressing of kleerkast heeft ook uw aandacht nodig, een felle verlichting is een goede keuze voor ruimtes waar u uw outfit samenstelt. Daarnaast kan ingebouwde kastverlichting ervoor zorgen dat u een optimale inkijk in uw kleerkast heeft. Op deze manier kan u juist die ene zwarte broek onderscheiden van de andere.

Geen gebruik maken van dimbare verlichting

Dimmers zorgen ervoor dat u de sfeer en de lichtsterkte kan aanpassen aan uw activiteiten. Zo kan u zorgen voor een zachtere lichtsterkte tijdens een gezellige filmavond of een fellere lichtsterkte tijdens het spelen van een gezelschapsspel. Dimmers kan men toepassen op elk soort verlichting, van spots in het plafond tot wandverlichting. Let er wel op dat u de juiste dimmers gebruikt voor het type lamp, zeker bij LED verlichting moet je hiermee uitkijken.

Binnen of buitenverlichting? Welek biedt u voor alles een pasklare oplossing.

Hanglampen, spots, plafondverlichting, downlights, wandverlichting zowel inbouw als opbouw, display verlichting en 230V railsystemen alsook 12V railsystemen.

U hebt een vraag over verlichting?